Online bedrijven bereiken

Nieuws

Wat is er gebeurd met de 3.5 mm jack?

3.5 mm jack

Allereerst vraagt u zich misschien af wat een 3.5 mm jack precies is. Dit is begrijpelijk, aangezien de naam niets duidelijk maakt. De 3.5 mm jack is een elektrische aansluiting waarin een concentrische stekker past, die meestal een jackplug wordt genoemd. Ofwel: een jack is een aansluiting waarin de welbekende Apple oortjes van de Iphone’s passen (de jackplugs in dit geval). Het aantal millimeters in de naam geeft aan hoe breed deze aansluiting precies is.

Hoe bedoel je: ‘wat is er gebeurd?’

Nou: sinds Apple met de Iphone’s kwam, veranderde er een hele hoop voor de 3.5 mm jack. Sinds 2017 heeft Apple zelfs de 3.5 mm jack uit de Iphone gehaald. Dit hebben ze gedaan om meer ruimte in de Iphone te maken voor een ruimere accu en voor nieuwe hardware. Dit betekent dat de oortjes met 3.5. mm jack aansluiting nu ruimte maken voor oortjes die helemaal geen enkele aansluiting hebben. Hoe gek dit ook klinkt, Apple is niet het enige merk wat de 3.5 mm jack uit hun telefoons haalt. Bedrijven als Motorola waren Apple al voor door de telefoons slechts een USB-C aansluiting te geven. Het nadeel hiervan is dat er nu oortjes werden gemaakt die slechts passen op de telefoon in kwestie. Die oortjes kun je vervolgens niet meer gebruiken voor apparaten die nog wel gebruik maken van de 3.5 mm jack. En dat is niet zo handig..

En nu dan?

Dit is natuurlijk alles behalve handig. De oplossing van veel bedrijven voor dit probleem is een aparte adapter die het mogelijk maakt om de 3.5 mm jack uitgang te combineren met de uitgang die bij een specifieke telefoon hoort. Maar laten we eerlijk wezen: zulke kleine apparaten die je vaak het meest nodig hebt raken kwijt, gaan kapot, worden uitgeleend en nooit meer terug gekregen of verdwijnen mysterieus in een tas om nooit meer gevonden te worden. Het is gewoonweg niet handig om een extra apparaat te koppelen aan het gebruik van oortjes. Daarom is het logischer om te bedenken dat als zo’n grote speler als Apple het gebruik van de 3.5 mm jack langzaam verminderd, dat de markt daar omheen ook veranderd en wij langzaam naar een draadloos tijdperk gaan..

Is dat zo erg?

Nee, wellicht is dat niet zo erg. Maar ook hier spelen verschillende problemen op. Draadloze oortjes brengen met zich mee dat ook deze sneller kwijt raken, kapot kunnen gaan of simpelweg als onhandig worden beschouwd. Draadloze oortjes zullen dan twee losse oor stukjes zijn die je beide moet bewaren: twee keer zoveel risico dus. Daarnaast zal je ze op de een of andere manier moeten verbinden met de telefoon of computer en dus moeten ze nog geavanceerd zijn ook. Komt hier opladen bij kijken? Een speciaal apparaat wat de oortjes verbind? Het klinkt als veel onhandige poespas. Waren we maar bij de oude, vertrouwde 3.5 mm jacks gebleven..

Geef een reactie