Online bedrijven bereiken

Nieuws

Lekbakken en het bijbehorende advies voor bedrijven

lekbakken

Elk bedrijf moet aan een aantal regels en eisen voldoen. Afhankelijk van de sector waar je werkzaam in bent zijn er bepaalde wetten vastgelegd in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het transport van medische middelen of de opslag van voedsel. Er zijn ook duidelijke eisen op papier gezet wanneer het gaat om opslag van gevaarlijke vloeistoffen. Hiervoor moet je als bedrijf lekbakken gebruiken. Niet iedere bak kan je inzetten als lekbak. De lekbakken voor de opslag van gevaarlijke vloeistoffen moet aan een aantal regels voldoen. Daarom geef ik je vandaag alle informatie over lekbakken en het bijbehorende advies waar jouw bedrijf aan moet voldoen.

Wat is een lekbak en waarom is het nodig?

Over het algemeen zijn lekbakken speciaal ontworpen bakken waar gevaarlijke vloeistof in de verpakking op bewaard kan worden. Deze bakken zorgen er met andere woorden voor dat de vloeistof, indien deze ontsnapt uit de oorspronkelijke verpakking, veilig opgevangen wordt. Lekbakken hebben dus een beschermende werking voor zowel de omgeving als voor het personeel. Deze bakken zijn dus nodig om de aanwezige risico’s van de opslag van gevaarlijke vloeistoffen zo veel mogelijk te verminderen. Zoals je wellicht kan verwachten moeten deze speciale bakken wel bestand zijn tegen de opgeslagen vloeistoffen. Wanneer dit niet het geval is, verslaat dat het doel van zo’n lekbak.

Wettelijke eisen voor lekbakken

De gevaarlijke vloeistoffen vormen met andere woorden een dreiging voor het milieu en de gezondheid. Hierdoor valt de opslag ervan onder de Nederlandse wetgeving die dient ter bescherming van het milieu. Om die reden zijn er wettelijke eisen opgesteld waar lekbakken aan moeten voldoen. De term “lekbak” is natuurlijk erg algemeen. Zo is elke lekbak wel een bak, maar niet elke bak is een lekbak. In de Nederlandse wetgeving staat genoteerd dat lekbakken moeten voldoen aan eisen wat betreft de bestandheid tegen de opgeslagen vloeistoffen en de opvangcapaciteit. Afhankelijk van de sector waar je werkzaam in bent, kunnen er nog aanvullende regels zijn waar de bakken aan moeten voldoen.

Mijn advies voor bedrijven

Na al deze informatie wil ik echt iedereen die gevaarlijke vloeistoffen opslaat op het hart drukken om de juiste lekbakken te gebruiken. Wanneer de bakken die jij gebruikt voor opslag niet voldoen, dan staat jou een torenhoge boete te wachten. Je hebt dan namelijk het milieu en het personeel in gevaar gebracht. Mijn advies voor bedrijven is daarom om goed te controleren of alles in orde is. Hebben jullie gevaarlijke vloeistoffen in de opslag staan? Zo ja, worden de juiste lekbakken gebruikt voor de opslag? De exacte eisen en wetgeving kun je onder andere vinden op de website van Rijkswaterstaat. Wees verstandig en voorkom onnodige boetes door de correcte lekbakken te gebruiken.

Geef een reactie