Online bedrijven bereiken

Nieuws

Jouw bedrijf verduurzamen doe je zo

We weten allemaal dat we beter moeten nadenken en meer moeten denken over het milieu en dat we moeten gaan verduurzamen. Bedrijven zoals hedgehog company denkt hier veel over na en bieden daarbij ook nog eens Ica consultant aan. Maar we willen natuurlijk ook zelf goed bezig zijn en zorgen dat we onze bedrijven en werkplekken kunnen verduurzamen en zo samen wat beter voor de aarde zorgen. Maar hoe kan je nou de eerste stappen maken naar verduurzamen en hoe hou je dat vast? Wij zetten enkele tips voor je op een rijtje. 

Tip 1: Begin bij de basis

Milieubewust ondernemen begint bij het creëren van een duurzame omgeving.

 • Vervang oude gloeilampen door spaar- of LED-lampen.
 • Ga bewust om met airconditioning en verwarming. Houdt ramen en deuren in de winter zoveel mogelijk dicht en zet ze in de zomer juist open voor verkoeling.
 • Zet lichten uit (of plaats een lichtschakelaar) op plaatsen waar niet heel de dag gewerkt wordt of bedrijvigheid is.
 • Zet computers en andere apparatuur uit als deze (lange tijd) niet gebruikt worden. Niet op stand-by, maar helemaal uit.
 • Kies voor duurzame variant wanneer een apparaat vervangen moet worden.
 • Zet stekkerblokken aan het eind van de dag uit en haal ongebruikte stekkers uit het stopcontact.
 • Breng decoratie aan door middel van planten.

Tip 2: Afval scheiden

Ook door afval te scheiden en apart aan te leveren draag je je steentje bij. Voorbeelden zijn:

 • GFT: groente-, fruit en tuinafval
 • Papier en karton
 • Glas
 • Plastic
 • Batterijen
 • Petflessen

Tip 3: OV en fiets

De trein en bus zijn een stuk minder vervuilend dan het gebruik van een eigen auto en de fiets is natuurlijk helemaal goed voor het milieu. Geef het goede voorbeeld aan werknemers en collega’s en kom zelf met de fiets of het OV naar kantoor.

Stimuleer het gebruik van het OV en fiets bij je medewerkers. Bijvoorbeeld door OV- of fiets abonnementen te verstrekken of het op een andere manier financieel aantrekkelijk te maken.

Tip 4: Elektrisch rijden

Is OV en fiets geen optie of zijn je medewerkers veel onderweg? Onderzoek dan de mogelijkheden van elektrisch rijden. Door elektrisch te rijden verminder je direct de uitstoot van CO2.

En extra aantrekkelijk: vanuit de overheid zijn er stimuleringsmaatregelen voor elektrisch rijden. Zo kun je vrijstellingen krijgen van motorrijtuigenbelasting en belasting op personenauto’s en motorrijwielen en heb je een lagere fiscale bijtelling.

Tip 5: Thuiswerken

Nóg beter dan het stimuleren van OV en elektrisch rijden is het stimuleren van thuiswerken. Al is het maar van één of twee dagen in de week.

Door te werken in de cloud kun je altijd en overal bij je programma’s en bestanden. En met hulpmiddelen als Slack, Skype en Google Hangouts zijn overleg en vergaderingen ook op afstand mogelijk.

Tip 6: Print bewust

Stop en denk na voordat je een printje uitdraait. Is het écht nodig of kan het ook digitaal? Stimuleer het gebruik van Slack en e-mail of (misschien nog wel beter) loop even naar een collega toe voor een vraag.

Roep in je e-mailhandtekening op om een mail alleen te printen als het strikt noodzakelijk is. Zo creëer je meteen bewustwording bij collega’s, klanten en externe partners.

Een laatste tip op het gebied van printen is om Ecofont te installeren – een inktbesparend lettertype dat tot wel 46,5% bespaart.

Tip 7: Slimmer pakketjes versturen

Maak je veel gebruik van verpakkingsmaterialen en/of verstuur je regelmatig een pakketje? Bijvoorbeeld omdat je bedrijf zich in de retail of e-commerce branche bevindt.

Het versturen van pakketjes is vervuilender dan je denkt. Niet alleen vanwege het verpakkingsmateriaal, maar ook doordat het pakket van A naar B moet en soms weer retour komt.

Verdiep je in ecologische verpakkingen en kies voor een groene pakketverzender.

Analyseer de redenen van retourzendingen en probeer ook dit te minimaliseren. Bijvoorbeeld door het product nóg beter uit te leggen op je website.

Tip 8: Duurzame huisvesting

Heb je je bedrijfspand zelf gekocht, dan kun je het energielabel eens onder de loep nemen. Op welke punten kun je wijzigingen doorvoeren om je score te verbeteren? Investeringen op dit gebied zullen je energierekening verlagen en de waarde van het pand doen toenemen.

Groeit je bedrijf uit zijn voegen en ben je op zoek naar nieuwe kantoorruimte? Dan is nu het geschikte moment om met een duurzame blik je volgende toekomstbestendige pand uit te zoeken.

Ten eerste is een bestaand gebouw altijd duurzamer dan een nieuw kantoor laten bouwen. Door gebruik te maken van duurzaamheidssubsidies kun je investeringen doen waar nodig.

Kijk daarnaast ook naar de locatie. Kies een pand waar medewerkers, klanten en partners makkelijk en snel kunnen komen. Het liefst met het openbaar vervoer of fiets.

Tip 9: Flexibele werktijden

Mits het in jouw vakgebied mogelijk is, kun je er voor kiezen om flexibele werktijden in te voeren. Medewerkers kunnen dan zelf kiezen wanneer zij werken. Hierdoor wordt de file vermeden, wat een stuk minder belastend is voor het milieu.

Tip 10: Lokale partners

Maak je gebruik van producten of diensten van andere bedrijven? Kies dan zoveel mogelijk voor partners die dicht in de buurt wonen. Dit maakt de reistijd van en naar vergaderingen of overleg en het leveren van producten korter.

Tip 11: Creëer bewustzijn bij personeel

Wanneer collega’s of medewerkers niet beseffen dat duurzaamheid belangrijk is, is het lastig om verandering teweeg te brengen. Leg daarom de noodzaak uit. Leg uit waarom het niet slim is om én de verwarming aan te hebben én het raam open. Maar beloon ook positief gedrag op het gebied van duurzaamheid.

Tip 12: Win professioneel advies in!

Wil je écht aan de slag met het verduurzamen van jouw onderneming? Neem dan contact op met De Duurzame Adviseurs. Wij zijn specialist op het gebied van certificeren en rapporteren over CO2 reductie, energiereductie en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 

Geef een reactie