Als je op dit moment in een “vitale sector” werkzaam bent zal je twee soorten medewerkers hebben rondlopen. De eerste heeft en tot voor nu onvoorstelbare drive gekregen omdat zij nu “in de frontlinie zitten” of “heel Nederland bevoorraden”. Het tweede type voelt zich waarschijnlijk wat zuur dat de scholen dicht zijn maar hun werk vrolijk verder gaat. Die eerste groep, lekker laten werken, niks meer aan doen. Die tweede groep kan wel een steuntje in de rug gebruiken, want het voelt toch alsof dit een seminale gebeurtenis is die zij compleet mislopen. Daarom drie tips om ze gemotiveerd te houden.
Koppel terug
Idealiter krijgen ze evenveel energie als de eerste groep. Als het gaat om een productie klus is het dan interessant om klantfeedback iets openbaarder te delen met je personeel. Meestal krijgen ze alleen te horen als er negatieve inputs komen, maar die positieve berichten kan je eruit pikken en verzamelen. Je kan ze verbatim uitprinten en de beste van de dag op een prikbord hangen. Gemakkelijker is om gewoon te zeggen als je iets leuks krijgt. Op het moment dat ze merken dat ze mensen echt blij maken zullen ze sneller begrijpen dat wat ze doen belangrijk is.
Muziek op de werkvloer
Als het met thuiswerk niet kan is het waarschijnlijk een logistiek beroep waar je staf in zit. Een deuntje kan dan de saamhorigheid zeker opschroeven. Heb je één grote hal, ga dan voor de beste soundbar, anders galmt het vreemd. Heb je meerdere ruimtes? Ga dan voor de goedkoopste soundbar. Dan komt niemand tekort en zijn de kosten te overzien. De vraag die je zelf moet beantwoorden is hoe de playlist gemanaged wordt. Sommige muzieksmaken zijn wat excentrisch.
Geef gezond
Kleine dingetjes kunnen mensen opfleuren. Een paar bloemetjes kan de sfeer al optrekken. Hiermee moet je wel oppassen. Als je de situatie hebt gepresenteerd als erop of eronder kan het juist als een klap in het gezicht voelen als er “onnodige” uitgaven gedaan worden. Wat naar mijn horen wel goed valt is een fruitschaal. Het is prettig om af en toe even te kunnen snacken. In deze tijd is gezond ook een goed signaal om af te geven. Een soort van dubbelzijdige commitment. Aan de ene kant signaleer je namelijk dat je geeft om hun gezondheid. Tegelijkertijd is het voor hen een reminder dat gezondheid belangrijk is. Wel belangrijk: maak het geen grabbelbak. Als iedereen met zijn handen door de appels woelt op zoek naar een banaan gaat het effect verloren van social distancing. Niet alleen in de letterlijke zin maar ook in de gevoelsmatige zin.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.